Doulabegeleiding

Als doula geef ik continuïteit van zorg: ik kom wanneer je me vraagt te komen en ga pas weer weg ruim nadat je kindje geboren is, of dit nu 4 of 24 uur duurt. Ik blijf bij je thuis en ga mee naar het ziekenhuis. Ik ben er ter ondersteuning voor jou én van je partner, zodat deze zijn/haar rol in alle rust en vrijheid kan vervullen. De ondersteuning kan fysiek zijn (massage, suggestie houdingen, Spinning Babies® oefeningen), emotioneel (luisteren, bemoedigen), psychisch (ondersteuning bij angsten) en, indien gewenst, spiritueel (meditatieve oefeningen, adem, aanwezig zijn).

Het is ondertussen ruimschoots onderzocht dat continuïteit van zorg door een en dezelfde persoon betere uitkomsten geeft, waaronder niet alleen minder keizersnedes en minder behoefte aan medicinale pijnstilling, maar ook, heel belangrijk, een betere ervaring en een positievere terugblik op de bevalling. Een aantal van deze uitkomsten zijn het meest positief wanneer degene die die continuïteit biedt noch een medisch zorgverlener is, noch tot de sociale kring van de barende behoort – dat wil zeggen, een doula!  Hier kun je daar meer over lezen: the evidence for doulas – evidence based birth

In een eerste, vrijblijvende, kennismakingsgesprek kijken we of er een klik is en bespreken we de verschillende mogelijkheden. Als je daarna met mij verder wilt, zien we elkaar in aanloop naar de bevalling zeker 4 keer, telkens 2 uur lang en hebben we vaak contact (via mail/whatsapp/zoom), zodat we elkaar goed leren kennen, ik op de hoogte ben van jouw / jullie wensen en behoeften, we samen een gedegen voorbereiding voor de bevalling vormgeven en zodat er een vanzelfsprekende vertrouwdheid ontstaat die maakt dat jij je gesteund, gekend en gezien weet wanneer je het intense proces van bevallen in gaat. De sessies kunnen op maat gemaakt worden; onder voorbereiding op de bevalling zie je wat zoal aan bod kan komen in de sessies; bij de doula-paketten kun je de verschillende tarieven zien.

Doulabegeleiding

In de kraamperiode kom ik twee keer bij je langs, de eerste keer in de eerste week na de bevalling (eventueel kan ik ondersteuning geven bij het opgang komen van de borstvoeding door middel van massage en acupressuur). De tweede afspraak is tussen 5-10 weken na de bevalling; we kijken dan terug op de bevalling en ronden onze relatie af. Tot die laatste bijeenkomst ben ik via whatsapp / telefoon / zoom bereikbaar voor emotionele en praktische ondersteuning.

Iedereen is welkom

Iedereen is welkom bij me, of je nu voor een badbevalling thuis wil gaan, of voor pijnstilling in het ziekenhuis. Mij gaat het erom dat jij de regie hebt over je bevalling, je gesteund voelt in je proces, en dat jij je bekrachtigd voelt in je ouderschap.

Ik beloof je dat ik met al mijn aandacht en inzet jou (en je partner) tot mijn beste kunnen zal begeleiden, zowel in de zwangerschap als tijdens de bevalling en de kraamperiode. Mijn begeleiding is afgestemd op jouw behoeften en wensen, waartoe ik diverse vaardigheden met mij meebreng – van aandachtig luisteren, diep ontspannende massages en coaching tot specifieke oefeningen (oa. Spinning Babies®)-, alsmede een goed ontwikkelde intuïtie en invoelend vermogen, een grote dosis humor en een enorme verscheidenheid aan ervaring en kennis.

Laatst legde ik aan de 8-jarige dochter van een goede vriendin van mij uit, wat mijn werk was. Na een moment van nadenken zij ze: “je bent eigenlijk een soort van geruststeller.” En later op de avond (toen zij mij, haar moeder en een andere vriendin/collega veelvuldig en luid had horen lachen), zei ze: “ik denk dat het iets is van de geruststellers dat ze heel hard lachen. Want ook dat stelt gerust”. En zo is het, dat is de essentie van het doulaschap.

Ik heb ervaring met het begeleiden van veelsoortige bevallingen en zwangerschappen, zoals: poliklinische bevalling (bevallen in het ziekenhuis met je eigen verloskundige); bevalling met medische indicatie; badbevalling; vbac (vaginale bevalling na een eerdere keizersnede); eerdere traumatische bevalling/negatieve ervaring; angst voor de bevalling, zwangeren met trauma, alleenstaande moeders; keizersnede;  tweeling bevalling; vroeggeboorte, stuitbevalling; medicamenteuze pijnstilling (ruggenprik, remifentanyl, pethidine); thuisbevalling. Ik heb vrouwen (en partners) uit diverse culturen begeleid, van Russisch, Pools, Engels, Amerikaans tot Indiaas, Chinees, Portugees, Frans, en uiteraard ook Nederlands.

Massage- zwangerschap en kraambed

Het werk als doula ervaar ik als heel bijzonder, inspirerend, boeiend en vervullend. Elke begeleiding, elke bevalling geeft mij nieuwe inzichten en verdiept mijn ervaring en kennis, wat ik weer kan inzetten bij de volgende cliënten. Ik volg regelmatig bijscholingen, reflecteer wekelijks met collega’s, houd m’n vakliteratuur bij en laat mij op verschillende manier inspireren; kortom, ik ben nooit uitgeleerd.

Doula Fonds / Community Doula

Van elke begeleiding stop ik €50,- in een apart potje om zwangeren te begeleiden die mijn tarieven niet (volledig) kunnen betalen. Ik geef ofwel mijn diensten tegen een gereduceerd tarief, of ik ondersteun helemaal zonder financiële compensatie (eventueel is het uitruilen van diensten mogelijk). Dit doe ik sowieso 1x per jaar, en ik hoop dat door het in het leven roepen van een fonds, dat ik dit vaker kan gaan doen.

Mocht je willen doneren aan dit fonds, wat uiteraard bijzonder welkom is, dan kan je je bijdrage aan mij overmaken op bankrekeningnummer:NL21 KNAB 0405 8208 52, met als omschrijving ‘ten behoeve van het doula fonds’

LET'S TALK

Contact me with your wishes and let's talk about how I can support you...

Contact Us

Vragen?